SŠ – Pek the Treveller Flea 3 – Evolution

Jednotícím prvkem spolupráce je malá blecha Pek, která mluví mnoha jazyky a putuje po světě, kde zažívá různá dobrodružství. Tentokrát měli žáci základních a středních odborných škol vytvořit příběhy, ve kterých blecha navštíví zcela nové země a města. Příběhy obsahují vzdělávací i zábavné prvky.

Spolupráce probíhala v mezinárodních skupinách. Někteří studenti již zpracovávali příběhy v předešlých projektech, zapojili se však i nové týmy. Příběhy byly přeloženy do národních jazyků zapojených zemí a byla publikována komiksová kniha v devíti různých jazycích.

Autor projektu: Ludmila Kosíková, Střední škola průmyslová a umělecká, Hodonín

Věk zapojených žáků: 12-19

Partneři: Česká republika, Francie, Španělsko, Itálie, Turecko, Portugalsko, Bulharsko

Jazyk projektu: angličtina, francouzština, španělština, italština, turecký jazyk, portugalština, bulharština

Cíle projektu: Seznámení studentů s cizími jazyky, odlišnými kulturami, novými městy a státy, týmová práce, vytvoření komiksového příběhu, používání nových ICT nástrojů

Postup: Příběhy blechy Pek vznikly už ve  dvou předcházejících projektech. V nově tematicky zaměřeném projektu si studenti rozdělili úlohy scénáristů, ilustrátorů, překladatelů a designérů. Zpracovali scénář, grafickou podobu, text a překlad textů od autorů z jiných zemí. Všechny příběhy sjednotili do publikace o počtu 42 stran. Kniha byla vydána ve formátu pdf, na webu i v tištěné podobě.

Spolupráce: Vytvoření společné publikace v různých jazycích – komiksový příběh, kde každý tým projevil svou tvůrčí kreativitu.

Předměty: Umění, cizí jazyky, zeměpis, informatika, mediální výchova, občanská výchova, osobnostní a sociální výchova

Využití ICT nástrojů:  Forum, wiki, blog, Word, JClic  (tvořivé aktivity), Movie Maker (video), LibreOffice (textový editor), GIMP (malování) a Scribus

Výstupy projektu:

http://tinyurl.com/pek3web

http://twinblog.etwinning.net/pek3

http://issuu.com/pek.et

http://www.youtube.com/peketwinning

Úspěchy projektu: Národní cena, Certifikát kvality, Evropská cena eTwinning 2013 kategorie 16-19let, 1. místo